Štát vytvoril podmienky pre čiernu prácu!

26.06.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu, aby namiesto sprísňovania kontrol čiernej práce prijala opatrenia, ktoré umožnia podnikom a firmám znovu zamestnávať.


Podľa údajov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje na Slovensku načierno 60 tisíc ľudí. Podľa SNS sa počet pracovníkov neregistrovaných oficiálne zvyšuje preto, lebo vláda jednoducho začiatkom roka zaviedla podmienky, ktoré podporujú čiernu prácu. Zvýšenie daní a odvodov, zavedenie odvodových povinností pre dohodárov, administratívne zaťaženia, zmeny v Zákonníku práce, ktorými zamestnávateľom vzrástli náklady a znížili flexibilitu v pracovno-právnych vzťahoch, nie sú stimulmi, ktoré by motivovali firmy a podnikateľov oficiálne priznávať všetkých zamestnancov, alebo prijímať nových.
Navyše, likvidačné opatrenia vlády vo vzťahu k živnostníkom a malým podnikateľom len v prvom štvrťroku tohto roka priniesli likvidáciu 186 malých firiem, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 37 percent. Malé firmy sú však nezanedbateľným prvkom v oblasti zamestnávania i samozamestnávania a ich likvidácia prispieva k zvýšeniu nezamestnanosti. Zánik mikrofirmy, pretože nie je oficiálne schopná spĺňať požiadavky, ktoré na ňu kladie štát, však neznamená, že zúčastnení nebudú v činnosti pokračovať neoficiálne. Opatrenia vlády sa však nedotkli len malých firiem - podmienky pre slovenský biznis sa podľa oficiálnych údajov zhoršili najviac od krízového roku 2009. Pritom zvýšenie daní a odvodov neprinieslo ani vyššie príjmy do štátneho rozpočtu.
SNS pripomína, že štát prichádza čiernou prácou o milióny eur. Pokiaľ však vláda bude zamestnávateľom len sťažovať, k hospodárskemu oživeniu nepríde, k zvýšeniu zamestnanosti ani k poklesu čiernej práce nedôjde.
Podľa SNS by namiesto teroru voči zamestnávateľom, namiesto represívnych opatrení, čiže namiesto zvýšenia kontrol čiernej práce a zadávania pokút, mal štát opäť stimulovať zamestnávateľov k rozvoju firiem a podnikov a prijímaniu nových zamestnancov oficiálnou cestou opätovným zavedením rovnej dane, znížením odvodového zaťaženia, zrušením odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce.



Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región